Analyser

Nedan presenteras tankar och funderingar som föreningen tagit fram

Punkt.mannen

Punkt.mannen är en tragikomisk berättelse om hur två invandrarungdomar, plötsligt och något brutalt, görs medvetna om sin egen socio-politiska verklighet som Invandare i ett post-kolonialt Sverige.

Punkt.mannen ställer provokativa frågor om invandrares Svarthet och svensk Vithet, om psykisk alienation och mindervärdeskomplex, och andra frågor som berör identitet, stereotyper, xenofobi och rädsla.

Makt

Vi utgår ifrån en maktanalys, dvs. att vi lever i ett samhälle, som skapar positioner som över- och underordnade i olika maktordningar (exempelvis vita/icke-vita, man/kvinna, äldre/unga, etc.).

Alienation

Vi menar att över- och underordning i dessa system, har psykiska konsekvenser i våra liv, att överordning exempelvis leder till känslor av skam och skuld, och underordning gör ont och är förnedrande. Vi menar att dessa känslor i sin tur leder till att vi tar avstånd från oss själva eller blir främmande för oss själva.

Rationalisering

Vi menar att vi inte gärna erkänner vår alienation på ett intellektuellt plan, att vi hellre rationaliserar vårt tillstånd (dvs. att vi hellre utvecklar ett tankesätt som rättfärdigar att vi tagit avstånd från oss själva). Vi menar att denna rationalisering oftast innebär att vi vänder våra blickar bort från oss själva och det som rör oss närmast (som bedöms som oviktiga frågor), och att vi istället vänder våra blickar mot andra och sådant som är oss fjärmast (som bedöms som viktigare frågor).

Mental kolonisation

Vi menar att ett långt liv i alienation och ett envist blickande mot andra och sådant som är oss fjärmast leder till att vi fyller våra medvetanden med ord, tankar, synsätt, teorier och kunskaper, som i saknar relevans i våra egna liv. Vi menar att detta leder till att vi tappar fotfästet och ankring i oss själva, och slutligen skapar en förståelse av oss själva, vår vilja, våra behov och vår verklighet med andra än oss själva som utgångspunkt.

Frigörande pedagogik och organisering

Vi menar att vår frigörelse kräver att vi värdesätter oss själva och att vi vänder vår blick åter mot oss själva och det som rör oss närmast. Vi menar att vår frigörelse kräver att ”vi gräver där vi står”, utforskar och sätter ord på oss själva och det som rör oss närmast. Vi menar att detta frigör oss från alienation, rationaliseringar och metal kolonisation, och ger oss kraft att ta ansvar för oss själva och det som rör oss närmast. Vi avser att ta denna kraft tillvara och av denna kraft skapa vår egen framtid.

Krabbmentalitet

Postkolonialt Perspektiv

Vi utgår ifrån en föreståelse av oss själva som kreoler. Med det så sätter vi oss själva i en postkolonial kontext, och sätter ett extra ljus på det postkoloniala perspektivet. Prefixet ”post” bör förstås som ett deklarerande av att koloniala och rasistiska tankemönster lever kvar i vår samtid och fortfarande präglar oss, psykiskt, ekonomiskt, politiskt, socialt och kulturellt. Prefixet ”post” bör också förstås som en strävan att övervinna och överskrida koloniala och rasistiska tankemönster.

Vi använder oss av det postkoloniala perspektivet, för att på ett enkelt sätt tala om vad det exempelvis innebär att växa upp som icke-vita i ett vitt samhälle, eller på ett effektivt sätt komma åt fenomen som internaliserad rasism, självhat och mindervärdeskomplex.

Postkolonialt Perspektiv är en Facebook-sida som delar nyttig information. Till höger listar vi de senaste inläggen.

Hej!

Jag och bästa Debora Vega jobbar på en dokumentärfilm om “kärleksmigration”. Vi är på jakt efter spännande berättelser om personer som har flyttat till Sverige på grund av kärlek. Dokumentärens huvudsakliga fokus blir att ta upp de olika utmaningar som uppstår inom interkulturella par och hur paret har hanterat migrationsprocess. Tanken är att få med ett brett spektrum av erfarenheter för att kunna skildra ämnet på ett komplext och mångfacetterat sätt.

Vi tänker börja med en först omgång intervjuer och fortsätta med att filma deltagarnas berättelser och i deras vardagliga liv.

Har du eller någon du känner haft erfarenheten vi söker? Vi tar gärna emot tips om par eller individer som skulle vilja berätta sin/sina kärlekshistorier för oss!

Skicka ett mail till debhoravega@gmail.com eller inboxa mig. Du kan gärna berätta om din erfarenhet eller dela med dig av dina frågor eller funderingar.

Par eller individer från hela landet är välkomna. Vi kommer dock tyvärr inte ha möjlighet att betala resor eller ersättning men skulle kunna prata via Skype eller telefon.

Dela och tipsa! Tack!
See MoreSee Less

View on Facebook

Shuu Mina älskade , nu på fredag har jag vernissage på Stureplan ( Let us take over ) . Vernissaget har temat Lycka, jag vill lägga fokus på en fråga jag länge ställt mig själv angående vandrarhem, som jag mer än en gång har blivit erbjuden som svar till alla mina problem. Alla som medverkar är POC så det är tryggt område och jag skulle vara så tacksam till alla som kan komma och visa support. Bara kärlek ❤️

www.facebook.com/natalia.murobha/posts/10155579522318407
See MoreSee Less

View on Facebook

Kommersiell imperialism hos SVD igår.

För dem som ej ser står det bla "Kvinnorna med sina juvelfärgade sarier och heliga kor som sakta mak korsar de trafikerade vägarna".

Här kan man se hur företaget Albatros använder sig av exotifiering och ras stereotypiska föreställningar för att locka medelklass/övre medelklass höger i att resa på en neokolonial semester.
See MoreSee Less

View on Facebook

Jag skulle i vanliga fall inte dela något från EO men jag tyckte att det var intressant att se hur EO beskriver vad jag skulle kalla resultatet av internaliserad rasism och assimilering samt att göra sig till ett alibi för den vita majoriteten. See MoreSee Less

View on Facebook